Cardiale amyloïdose is een belangrijke en ernstige oorzaak van hartfalen. Helaas wordt dit in veel gevallen pas in een laat stadium ontdekt. Dat komt door een gebrek aan betrouwbare bloedtesten en te weinig inzicht in het ontstaan van cardiale amyloïdose. Dit heeft grote gevolgen voor de patiënt zoals een slechte overleving en geen opties voor behandeling meer.
Tot nog toe is het niet gelukt om de functie van het hart en het ziekteproces goed na te bootsen via bijvoorbeeld dierproeven. Het hart van een dier reageert toch anders dan dat van een mens. Daarom loopt er een nieuw onderzoek waarbij een stukje van het menselijk hart in 3D is nagemaakt, een mini-orgaan.
Dit mini-orgaan ontwikkelt zich als een stukje hartspierweefsel en gaat kloppen. De onderzoekers hebben specifieke stukjes amyloïdose eiwit toegediend en wat blijkt? Het heeft een negatieve invloed op de beweeglijkheid van het gekweekte hartspierweefsel.
In dit onderzoek wordt onderzocht of het hartfalen, door cardiale amyloïdose, nagebootst kan worden met de stukjes eiwit op een speciale hiervoor gemaakte chip. Hiermee kunnen hopelijk nieuwe bloedtesten ontwikkeld worden voor vroege opsporing van deze aandoening. Ook zullen de nieuwe inzichten helpen voor een meer specifieke behandeling.
Dit onderzoek kan daarom leiden tot vroegere opsporing, betere behandeling en daarmee een betere overleving voor de patiënt met hartfalen door cardiale amyloïdose.
Onderzoeksteam
Dr. A van Mil, Prof. M. Minnema & Dr. M. Oerlemans, UMC Utrecht
Amyloïdose Nederland heeft een financiële bijdrage geleverd om dit onderzoek mogelijk te maken. Dit was mogelijk dankzij gulle donaties uit onze achterban. Wilt u ook een donatie schenken voor wetenschappelijk onderzoek, ga dan naar 'steun ons'. Dank u wel!