Voor patiënten

Amyloïdose is een ziekte van de eiwitten. Normaal gesproken zijn eiwitten in ons lichaam afbreekbaar, oplosbaar en herbruikbaar. Bij patiënten met amyloïdose lost eiwit niet op, maar hoopt zich op in weefsels en organen waardoor deze minder goed gaan functioneren.

Klachten

In eerste instantie merkt u dat bijvoorbeeld aan gewichtsverlies, vermoeidheid, kortademigheid, opgezwollen enkels en benen en tintelende handen en voeten. Uiteindelijk kan de ziekte leiden tot afwijkingen in nieren, hart, zenuwbanen, maag-darmkanaal, ogen of huid, afhankelijk van het soort eiwit dat zich ophoopt en de plaats in het lichaam waar dat gebeurt.

Behandeling

Als amyloïdose niet wordt behandeld, kunnen de organen zo achteruitgaan dat de ziekte levensbedreigend wordt. Uw behandeling richt zich daarom op het zoveel mogelijk verminderen van ophoping van de eiwitten en op het bestrijden van de symptomen. Door de functie van de organen te verbeteren, wordt de kans op overleving groter en de kwaliteit van leven hoger. Amyloïdose is meestal niet te genezen.

Typen

Amyloïdose is een verzamelnaam voor allerlei ziekten die veroorzaakt worden door abnormale neerslag van eiwitten in weefsels en organen. De ziekte kent dus verschillende vormen. In het menu rechts op deze pagina vindt u meer informatie over deze verschillende typen, de diagnose en de mogelijke behandelingen.