Meer over amyloïdose

Eiwitten spelen een belangrijke rol in de werking van ons lichaam. Ze zorgen bijvoorbeeld voor het transport van zuurstof in ons bloed en voor het verteren van voedsel. Nadat het lichaam eiwitten heeft aangemaakt, vouwen ze zich vanzelf in een bepaalde vorm. Zijn ze 'goed gevouwen', dan werken ze naar behoren. Maar soms vouwen eiwitten verkeerd. De verkeerd gevouwen vorm zorgt ervoor dat de eiwitten aan elkaar klitten en ophopingen veroorzaken in organen en weefsels. Meestal is ons lichaam in staat om deze abnormale eiwitten te herkennen en te verwijderen. Kan het lichaam dit niet of is het aantal verkeerd gevouwen eiwitten te groot om af te breken en op te ruimen, dan ontstaat een ziekte zoals amyloïdose.

Oorzaken

Amyloïdose kan een erfelijke oorzaak hebben, waardoor een afwijking in het DNA in de familie aanwezig is. Of de ziekte kan het gevolg zijn van DNA-afwijkingen die ontstaan tijdens ons leven. Maar amyloïdose kan ook komen door een chronische ontsteking (zoals bij reumatoïde artritis, de ziekte van Crohn of tuberculose) of hoge leeftijd. Veruit de meeste gevallen worden veroorzaakt door een beenmergaandoening waarbij een voorstadium van kanker (“kloon”, een groep van cellen met identieke eigenschappen) van plasmacellen grote hoeveelheden eiwitten produceert.

Symptomen

De klachten en aandoeningen die ontstaan, zijn heel divers. Afhankelijk van waar de amyloïdeiwitten zich ophopen, kunt u problemen krijgen met uw nieren, hart, zenuwbanen, maag-darmkanaal, ogen of huid. In de loop van de tijd kunnen aandoeningen ontstaan als hartfalen, nierfalen en neuropathie.

Kennis en onderzoek

Amyloïdose is al sinds de 19e eeuw bekend, maar onze kennis over de ziekte is nog steeds in ontwikkeling. Op dit moment zijn er meer dan 30 verschillende eiwitten bekend waarvan is vastgesteld dat ze kunnen leiden tot amyloïdose. Uit lopend onderzoek worden ook steeds nieuwe typen ontdekt die kunnen leiden tot het ontstaan van amyloïdose. Om de ziekte zo goed mogelijk te kunnen behandelen, is dit onderzoek belangrijk.

Zeldzaam

Amyloïdose is een zeldzame aandoening en wordt vaak over het hoofd gezien of verward met veel voorkomende andere aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten. Elk jaar worden wereldwijd naar schatting 50.000 mensen getroffen door de ziekte.