Typen amyloïdose

Er zijn allerlei eiwitten in ons lichaam die verkeerd kunnen vouwen. En ze kunnen zich op verschillende plaatsen ophopen. Dat maakt dat de ziekte in meerdere vormen voorkomt. Aan welke vorm u lijdt, hangt af van de plaats waar het eiwit neerslaat, het type eiwit en/of de oorzaak van de ophopingen.

Lokaal of systemisch

Blijft deze ophoping plaatselijk, dan spreken we van lokale amyloïdose. Dat komt bijvoorbeeld voor in de alvleesklier (samenhangend met suikerziekte), in de stembanden of in het ooglid. Maar de ophoping van amyloïd kan ook op meerdere plekken plaatsvinden. Dat noemen we systemische amyloïdose. Organen en weefsels die dan vaak aangedaan raken, zijn nieren, hart, buikveten zenuwen. Maar ook uw lever, milt, maag-darmkanaal en soms uw longen kunnen getroffen worden.

Typen

Naast lokale amyloïdose zijn er verschillende typen systemische amyloïdose. Het zijn: AL amyloïdose, AA amyloïdose, erfelijke amyloïdose, ouderdoms-amyloïdose, ALECT2 amyloïdose en Aβ2M amyloïdose. In het menu rechts op deze pagina vindt u meer informatie over elk type. Er bestaan nog meer vormen van de ziekte, maar die zijn zo zeldzaam dat we ze hier niet beschrijven. Meer informatie vindt u op de webpagina's voor professionals.