Voor professionals

In het kort 

Amyloïdose is de naam van een groep van stapelingsziekten van verkeerd gevouwen eiwitten die zich kunnen manifesteren in allerlei organen zoals de nieren, hart, lever, maagdarmkanaal en zenuwen.

Alle eiwitten in het lichaam zijn normaal gesproken afbreekbaar en herbruikbaar. Bij amyloïdose kunnen abnormale eiwitten niet worden afgebroken en dit leidt tot stapeling in verschillende weefsels/organen. Afhankelijk van het orgaan waar het eiwit neerslaat, zullen zich klachten voordoen. De klachten kunnen uiteenlopen van vermoeidheid tot gezwollen enkels en tintelingen in de handen. Onbehandeld kan de ziekte leiden tot de dood, daarvoor is vroege herkenning en behandeling van de ziekte een noodzaak.

Op deze website kunt u vinden wat amyloïdose is, welke typen er zijn en welke klachten zij geven en hoe deze zijn te behandelen en waar u terecht kunt voor meer informatie. De informatie is bedoeld om de diagnostiek van amyloïdose te verbeteren, waardoor eerder met behandeling kan worden gestart en de kwaliteit van leven wordt verhoogd.