Via onze social media (Facebook, Instagram en LinkedIn) hebben we meerdere vragen binnengekregen naar aanleiding van eerdere artikelen over voeding op onze website. Madelon Klunder, diëtist bij het Universitair Medisch Centrum Groningen, geeft antwoord op enkele vragen.
Kan ik alles blijven eten?
Ik heb amyloïdose en had geen uitzonderlijk eetpatroon. Kan ik blijven eten wat ik altijd al at? Of moet ik, als gevolg van mijn ziekte, mijn eetgewoontes aanpassen?
“Dit hangt af van de klachten. Sommige mensen kunnen gewoon blijven eten wat ze altijd al aten, maar heel vaak komen er voedselgerelateerde klachten voor, zoals misselijkheid, braken en sterk afvallen. Dan is het belangrijk om na te gaan waar die klachten door veroorzaakt worden en de voeding aan te passen. Iedere amyloïdosepatiënt moet voldoende eiwitten naar binnen zien te krijgen; dit helpt, samen met beweging, om verslechtering van de conditie te voorkomen. Zie ook eerdere berichten op de website over het belang van eiwitten.”
Groene thee
Een patiënt vertelt via onze Facebookpagina dat er wel wordt geadviseerd om capsules met groene-thee-extract in te nemen. Herken je dat?
“Nee, voor zover bekend heeft groene thee, of capsules die een extract van groene thee bevatten, geen bewezen gezondheidsvoordelen.”
Zout, cafeïne, alcohol en suiker
Patiënten vermijden vaak gerechten met veel zout of veel suiker. En ook alcohol- en cafeïnehoudende dranken worden vermeden. Hebben die producten speciale negatieve effecten voor amyloïdosepatiënten?
“Deze gerechten of producten hebben niet meer negatieve effecten voor patiënten dan voor niet-patiënten. Dus er zijn geen andere richtlijnen dan de gebruikelijke. Een strenge zoutbeperking, waarbij ook brood, vleeswaren en zelfs zuivelproducten zoutloos gegeten worden, zou zelfs een gebrek aan zout tot gevolg kunnen hebben. Dat kan ook gebeuren bij veel braken, diarree of extreem zweten. Dit komt echter weinig voor.
Keto-dieet
Een patiënt gaf aan een keto-dieet te volgen. Zijn er bepaalde aspecten van dat dieet waarop een amyloïdosepatiënt moet letten?
“Een ketogeen dieet is een zeer streng koolhydraatarm dieet, hierbij raakt het lichaam in ketose. Dat betekent dat het lichaam geen koolhydraten gebruikt voor de energievoorziening, maar de energie haalt uit vetten en eiwitten. Met dat doel wordt het wel gebruikt om af te slanken. Het is heel erg lastig om de koolhydraten zo streng te beperken, dit betekent een voeding zonder brood, aardappels, rijst en fruit bijvoorbeeld, ook de volkorenvarianten. De energie die je nodig hebt kan je lichaam dan alleen uit vetten en eiwitten halen. Dit kan schadelijk zijn bij nierinsufficiëntie. Er zijn geen specifieke onderzoeken bekend van het effect van het ketogene dieet bij amyloïdose. Voor patiënten is aan te bevelen om dit niet zonder begeleiding van een diëtist te doen, om zo tekorten in de voeding te voorkomen.”
Zijn er bepaalde voedsel-ingrediënten, waardoor ontstekingen geremd worden? Is dat in een algemeen advies te vatten?
“Van de volgende producten wordt vermoed dat deze ontstekingsremmend zouden zijn: volkoren producten, groenten, noten en bessen, gefermenteerde zuivelproducten (yoghurt, karnemelk, kwark) en vis. Hier wordt momenteel veel onderzoek naar gedaan, maar een algemeen advies is nu (nog) niet te geven.”
Voeding en amyloïdose
U kunt meer informatie over voeding en amyloïdose vinden op de volgende websites:
www.eetmeter.nl via deze website is ook een app te downloaden) voor berekening van belangrijke voedingswaarden
www.kenniscentrumondervoeding.nl en www.goedgevoedouderworden.nl (voor informatie over ondervoeding)”
Madelon Klunder:
“Ik werk als diëtist in het UMC in Groningen. Hier zie ik verschillende patiëntengroepen, onder andere patiënten met amyloïdose. Ik ben opgeleid als diëtist aan de Hanzehogeschool in Groningen en heb diverse nascholingen gevolgd.
Over amyloidose weten we nog weinig, maar zo langzamerhand doen we als diëtisten ervaring op met dit ziektebeeld. Hopelijk kunnen we in de toekomst een richtlijn maken over de voeding en amyloidose.”
Heeft u vragen of tips naar aanleiding van dit artikel?
Graag toesturen aan redactie@amyloidose.nl
(NB: persoonlijke behandelvragen kunt u beter bespreken met uw eigen specialist)
Bron van de foto: senivpetro/freepik